• NIEUW! – De Horizon, de online community voor docenten en studenten van Horizon Opleidingen.

    Lieve mensen, gelukkig kunnen we vanaf dinsdag 2 juni onze deuren weer openen aan de Bloemendaal in Engelen.

     

    Heel fijn om iedereen weer persoonlijk te mogen ontmoeten. We kijken ernaar uit! Om alles goed te laten verlopen en ons aan de richtlijnen te houden en te blijven werken vanuit een warm en persoonlijk contact gecombineerd met een professionele werkhouding, hebben we hiervoor een protocol opgesteld. Uiteraard stellen wij onze cursisten persoonlijk op de hoogte van deze nieuwe werkwijze.

     

    Je bent van ❤️ welkom!

AYURVEDISCHE TRIGGERPOINT MASSAGE

4 Daagse cursus Ayurvedische Triggerpoint Massage

 

Wat zijn triggerpoints?

Veel klachten, zoals o.a. hoofd- en nekpijn, pijn in de onderrug en gewrichtspijn kunnen veroorzaakt worden door triggerpoints. Triggerpoints zijn ophopingen van spiervezels, die ontstaan, wanneer door overmatige inspanning of overbelasting, de spiervezels op deze plekken niet lukt om naar een ruststand terug te keren. De ” knoop” die hierdoor ontstaat kan na verloop van tijd de werking van de spier belemmeren; de spieren kunnen niet meer samentrekken, waardoor ze een pijnsignaal zullen afgeven.

 

In de bekende Triggerpoint massage worden deze pijnlijke punten als het ware weggemasseerd, doorgaans zonder enig besef van de betekenis van deze ontstane blokkade.

Het is opvallend dat de  plaatsen op het lichaam waar de triggerpoints zich bevinden samen vallen met de marmapunten uit de Ayurvedische Marmamassage en dat deze op hun beurt weer overeenkomen met bepaalde acupressuurpunten.

 

 

Wat zijn Marmapunten?

 

Marmapunten  zijn belangrijke punten op het lichaam die heel kwetsbaar en gevoelig zijn. Ze zijn onderdeel van de Ayurvedische geneeskunde uit het Indiase subcontinent.

Marmapunten zijn plaatsen waar verschillende lichaamsweefsels elkaar ontmoeten (zenuwen, spieren, pezen, bloedvaten, botten en gewrichten).  Er wordt ook wel gezegd dat het punten zijn waar de meridianen zo dicht aan de oppervlakte liggen dat zij energie uit de kosmos kunnen opnemen, of dat het de punten zijn waar Vata, Pitta en Kapha elkaar ontmoeten. De Ayurvedische Marma’s liggen aan de basis van de  Chinese acupunctuur- of acupressuurpunten.

Ieder marmapunt heeft een verbinding met een bepaald orgaan (of met een bepaalde lichaamsfunctie). Zo kun je bijvoorbeeld door de shanka (een marmapunt op het hoofd) te masseren, de werking van de dikke darm beïnvloeden; en door de basti (blaas) te masseren beïnvloed je alle Kapha-functies.

Door de Triggerpoints, de Marmapunten en de acupressuurpunten naast elkaar te leggen krijgen we de mogelijkheid deze punten van een diepere inhoud te voorzien. Immers, de acupressuurpunten worden uitgebreid beschreven op hun onderliggende betekenissen in de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG).

 

Door de Westerse en Oosterse kennis samen te voegen krijgt de Ayurvedische Triggerpoint massage een enorm therapeutische waarde. Meer begrip in de betekenis van deze punten geeft een ieder de mogelijkheid om de betekenis van de klacht te gaan begrijpen. Deze inzichten kunnen veranderingsprocessen in gang zetten, waardoor er een blijvende heling van binnenuit kan ontstaan.

 

 

                        

 

Kosten voor deze training zijn € 450,00 inclusief het lesmateriaal, koffie en thee en een certificaat van deelname.

Tussen de middag is er een verse salade en fruit. Neem wel je eigen broodtrommeltje mee.

 

Data 2020:   27 mei en 3, 17 en 24 juni 2020

Data 2021:  12, 19, 26 mei en 2 juni 2021

 

 

De 4 daagse cursus Ayurvedische Triggerpoint massage is door de KTNO, VVET, VBAG, NVST en BATC geaccrediteerd.

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.