• NIEUW! – De Horizon, de online community voor docenten en studenten van Horizon Opleidingen.

Haptische Bekkenmassage

Haptische Bekkenmassage

 

2 daagse cursus Haptische Bekkenmassage

 

Letterlijk betekent haptonomie; de kunst van het aanraken. Hierin staat het aanraken, het gevoel en het gevoelsleven centraal.

Haptonomie zou je kunnen benoemen als: iemand ontmoeten zoals hij/zij is, met alle (on)hebbelijkheden en dat affectief bevestigen, zodat het veilig is om te voelen en daarmee naar buiten te komen.

Haptonomie is een visie binnen de menswetenschappen waarin het lichaam, het gevoel en het brein als een geheel gezien wordt. Binnen de haptonomie wordt het  in verbondenheid zijn met die drie delen van het mens-zijn sterk benadrukt. Ook kan men wel of niet in verbondenheid zijn met  de omgeving.

Binnen de haptonomie wordt het belangrijk gevonden om met  aandacht bij de ander te zijn. Met  aandacht bij wat ons gevoel ons vertelt. Met aandacht bij wat ons raakt en bij wat dat met ons doet. Het is aangeboren om te kunnen voelen wat wel en niet goed voor ons is.


Gevoelens zijn belangrijk, ze bepalen immers voor een groot gedeelte wat je doet, de keuzes die je van daaruit maakt en hoe vervolgens het leven voor je verloopt.
Spanningen kunnen je leven danig beïnvloeden, waardoor er blokkades en lichamelijke klachten kunnen plaatsvinden, wat vervolgens weer een grote invloed heeft op je geestelijk welbevinden.

Door middel van aanraking kom je in contact met deze spanningen, blokkades en je gevoelens die hier onder liggen. Je wordt uitgenodigd om je innerlijke strijd op te geven (spanning) en je te openen voor onderliggende gevoelens. Het gevolg is dat je in een diepe ontspanning komt, zodat energie in je lijf weer gaat stromen en daardoor een natuurlijk evenwicht wordt bewerkstelligd.

 

Het bekkengebied is de basis van ons leven. En staat daardoor voor de manier hoe stevig wij in ons leven staan. Thema’s die bij het bekkengebied horen zijn; bestaansrecht, basisgevoel, zekerheid en onzekerheid, stabiliteit, standvastigheid, seksualiteit en stevigheid.

Spanningen in het leven omtrent deze thema’s zorgen er voor dat dit gebied vast gaat zitten. Deze spanningen hebben dan weer gevolg voor de onderliggende belangrijke organen: nieren, bijnieren, blaas, darmen, baarmoeder, eierstokken en prostaat.

Omdat onderliggende gespannen spieren contact hebben vanuit het bekken naar benen, billen en rug, kan het zijn dat er nare pijnervaringen ontstaan in deze gebieden. Problemen aan het bekken zorgen dan ook meestal voor problemen bij het bewegen van je gehele of gedeeltelijke lichaam.

 

Tijdens de Haptische Bekkenmassage laat je het lichaam, door langzame bewegingen te maken, voelen waar de pijn, klacht of blokkade zit om er vervolgens extra aandacht aan te kunnen besteden. We behandelen het gehele bekkengebied, zowel de voor- als de achterzijde, en geven extra aandacht aan belangrijke spieren zoals o.a. de Psoas, Iliacus, Quadratus lumborum en Piriformis.

 

We behandelen het gehele bekkengebied – zowel aan de voor- als de achterzijde van het lichaam –  en geven daarbij extra aandacht aan belangrijke spieren, zoals de Psoas, Piriformis, Iliacus en Quadratus Lumborum.

 

Welke klachten kunnen behandeld worden met een Bekkenmassage?

Klachten tijdens de zwangerschap.
Pijn aan het SI gewricht.
Lage rugpijn.
Pijn in de benen.
Aanhoudende pijn in het bekken.
Rusteloze benen (RLS).
Slaapproblemen.
Bekkenpijn na een bevalling of keizersnede.
Buikklachten.

 

Belangrijk bij een energetische aanraking of massage is accepteren; durven voelen, willen voelen. Vanuit nieuwsgierigheid voelen wat op dat moment aanwezig is, zonder hier een oordeel op te leggen, of het te willen veranderen. Een oordeel zorgt immers weer voor stress. Acceptatie wat je voelt is hier het sleutelwoord.

 

Inhoud van de cursus

De betekenis van het bekken.

Anatomie van het bekken.
Bekken problemen in relatie met klachten.
Het bekken en emoties.

De Haptische Bekkenmassage achterzijde van het lichaam.

De Haptische Bekkenmassage voorzijde van het lichaam.

 

 

De 2 daagse cursus haptische Bekkenmassage is geaccrediteerd door de KTNO en de beroepsverenigingen VVET, VBAG, NVST en BATC.

 

 

Kosten voor de 2 daagse cursus Haptische Bekkenmassage: 

 

Reserveringskosten: € 25,00

Cursuskosten: € 225,00

(inclusief het lesmateriaal, koffie en thee en een certificaat van deelname)

Tussen de middag is er een verse salade en fruit. Neem wel je eigen broodtrommeltje mee.

 

 

Data 2020: 2 en 9 september 2020 (VOL)

 

Data 2021:  21 en 22 april 2021

 

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.