• NIEUW! – De Horizon, de online community voor docenten en studenten van Horizon Opleidingen.

Massage bij Fibromyalgie

Massage bij Fibromyalgie

 

2 daagse cursus Massage bij Fibromyalgie

 

We horen de term “Fibromyalgie” steeds meer om ons heen. Fibromyalgie is een aandoening die symptomen vertoont  die lijken op reumaklachten en is daarom ook lange tijd geschaard onder de reumatische spieraandoeningen. Sinds een aantal jaar weten we echter dat mensen die lijden aan fibromyalgie een afwijkend beeld laten zien waar het de neurotransmitters-huishouding in de hersenen betreft. Ook is gebleken uit onderzoek dat Fibromyalgie patiënten een andere pijnbeleving hebben. Dit wordt veroorzaakt door een grote veelheid van zogenaamde “arteriool-venulen”, kleine bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor het transport van bloed maar ook een rol spelen in de pijnbeleving.

 

Het meest in het oog springende kenmerk van fibromyalgie is pijn. Een zware spierpijn achtige sensatie in bindweefsel, pezen en spieren.

 

Fibromyalgie komt naar schatting voor bij twee op de honderd volwassenen en vooral bij vrouwen. Dit chronische pijnsyndroom kan echter ook voorkomen bij kinderen, tieners, mannen en ouderen. Naast spierpijn, spierstijfheid, pijn in de gewrichtsaanhechtingen en pezen gaat het vaak gepaard met extreme vermoeidheid. Hoofdpijn, migraine, slaapstoornissen, geheugen- en concentratiestoornissen, angsten en depressies komen ook vaak voor.

 

 

Tijdens de cursus Massage bij Fibromyalgie leer je meer over de achtergronden en symptomen van Fibromyalgie. De Massage bij Fibromyalgie is een massagevorm welke hoofdpijn en pijn in spieren vermindert, het vermindert ook angst en somberheid en heeft een zeer positieve invloed op het slaappatroon. Iedere Fibromyalgie patiënt is uniek, dus  de massagebehandeling dient hierop afgestemd te zijn.

 

Het meest kenmerkende symptoom van Fibromyalgie zijn de pijnpunten op diverse plaatsen op het lichaam, die ‘tender points’ worden genoemd. Er kunnen 18 tender points worden onderscheiden.

Deze cursus is een uitbreiding voor iedereen die al een basisopleiding heeft op het gebied van massage. Ben je geen professioneel masseur, maar heeft bijvoorbeeld je partner fibromyalgie dan kan je ook inschrijven voor deze cursus.

 

 

Inhoud van de cursus:

– Wat is Fibromyalgie?
– Een uitgebreide massage om pijn te reduceren, dan wel te voorkomen.
– Een uitgebreide massage ter bevordering van de slaap.
– Onderzoek naar Fibromyalgie.
– Specifieke klachten bij Fibromyalgie patiënten.
– De speciale massagetechnieken voor Fibromyalgie patiënten.
– Speciale bewegingen voor de Fibromyalgie patiënt.
– Ondersteuning door voeding en voedingssupplementen.
– De laatste ontwikkelingen binnen onderzoeken naar Fibromyalgie.

 

 

 

Kosten voor de 2 daagse cursus Massage bij Fibromyalgie:

 

Reserveringskosten: € 25,00

Cursuskosten: € 225,00

(inclusief het lesmateriaal, koffie en thee en een certificaat van deelname)

Tussen de middag is er een verse salade en fruit. Neem wel je eigen broodtrommeltje mee.

 

 

 

Data 2020: 2 en 9 september 2020

Data 2021:  7 en 14 januari 2021

 

 

De 2 daagse cursus Massage bij Fibromyalgie is geaccrediteerd door de KTNO en de beroepsverenigingen VVET, NVST en BATC.

 

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.