• NIEUW! – De Horizon, de online community voor docenten en studenten van Horizon Opleidingen.

MASSAGE GAAT OVER VERBINDING

Massage gaat in eerste instantie over verbinding; echt het contact met de ander aan gaan. Dat is meer dan je handen neerleggen op het lichaam van je medemens.

 

Contact en verbinding hebben alles te maken met aandacht. Het begint met contact en aandacht voor en bij jezelf kunnen hebben (zelfkennis en reflectie). Vervolgens vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid je aandacht richten op de ander. Willen weten en begrijpen wie deze medemens is, zonder daar meteen iets van te vinden of mee te moeten.
Door je oordeelloos te verbinden met de ander, kun je de ander ontmoeten daar waar hij/zij is. Door met je aandacht helemaal bij de ander te zijn, zonder oordeel of wensen, open je de ruimte om te mogen “zijn”.
Pas wanneer we mogen zijn zoals we zijn kan je cliënt zich openen om te gaan ervaren en in beweging te komen.
Massage is aanraking in beweging. Massage is altijd in beweging en geen riedeltje van vaste handelingen. Dat zou van massage een kunstje maken.
Natuurlijk heb je vakkennis en technieken nodig; begrip van wat wel en niet kan in een massage. Maar los van dat is elke massage een unieke ervaring, met een uniek medemens in telkens weer een uniek moment. Wanneer je in verbinding met de ander bent kun je voelen, begrijpen en/of weten wat je cliënt nodig heeft en daar op anticiperen.
Dan gaan soms je handen gedachteloos vanzelf in een dans voor twee, zoals massage bedoeld is.

Eén reactie

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *